Tijdregistratie
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Tijdregistratie in een belangrijk aspect binnen vPlan. Het geeft jou en je team inzicht in de voortgang van je werk. Je leert van het verleden en je kunt anticiperen op de toekomst. vPlan heeft een uitgebreide analyse op tijdsinschatting en tijdregistratie van uitgevoerde planning.

Om analyse op tijd succesvol te maken, is het belangrijk dat de tijdregistratie eenvoudig uitgevoerd kan worden. Gelukkig is dit in vPlan een fluitje van een cent!

Tijd registreren op activiteiten

Het registreren van tijd doe je op werk wat je moet uitvoeren. De taken die je moet uitvoeren kun je in vPlan Go vinden. Dit kan in het dashboard van de app, of in het taken overzicht. Hoe je eenvoudig je werkt inzichtelijk krijgt kun je lezen in het artikel Dashboard en navigeren en het artikel Taken

• Open het kaartje waarop je tijd wilt registreren

• Scroll naar de Activiteiten

Hier zie je een of meerdere activiteiten die toegevoegd zijn aan dit kaartje. Ook zie je hier de ingeschatte tijd en resterende tijd bij de activiteit.
Je kunt op twee manieren tijdschrijven, namelijk met het start- stopsysteem, of handmatig.

Tijd registreren met start- stopsysteem

Wanneer je tijd wilt registreren door middel van een stopwatch systeem, kun je drukken op de blauwe Play-button. De tijd zal direct starten met lopen. Je ziet live een klok lopen met de verstreken tijd.

Tip

Je hoeft de app niet open te houden als de tijdregistratie loopt. Je kunt de app sluiten en de tijdregistratie zal op de achtergrond blijven lopen.

Wanneer je klaar bent met je activiteit, kun je via twee manieren de tijd weer stoppen. Je kunt de kaart weer opzoeken in je takenlijst, de activiteit openen en op de Stop button klikken om de tijdregistratie te stoppen. De tijd wordt automatisch opgeslagen. Er is echter ook een snellere manier. In de menubalk van vPlan Go worden alle lopende tijdregistraties bijgehouden in het overzicht Timesheets.

Het rode bolletje met een getal erin geeft aan dat er actieve timers zijn (in dit geval 1).

Wanneer je op dit menu item klikt, kom je terecht bij de timesheets. Dit onderdeel wordt later in dit artikel verder uitgelegd, maar hier kun je al je lopende tijdregistraties inzien en uitzetten.
Je kunt de timer stoppen en de tijdregistratie stopzetten door op de Stop-button klikken naast de tijdregistratie.

Handmatig tijd invoeren

Het kan iedereen overkomen. Je bent begonnen aan een taak en na een tijdje kom je erachter dat je de tijdregistratie niet hebt gestart. Gelukkig kun je in vPlan Go ook handmatig tijd invoeren.
Ook hiervoor moet je eerst de taak opzoeken waar het om gaat. De taken die je moet uitvoeren kun je in vPlan Go vinden via het Dashboard van de app, of in het taken overzicht. Hoe je eenvoudig je werkt inzichtelijk krijgt kun je lezen in het artikel Dashboard en navigeren en het artikel Taken.

In plaats van te drukken op de Play-button naast de activiteit, open je nu eerst de activiteit door erop te klikken. Daarna druk je op de groene knop Handmatig tijd toevoegen. Je krijgt nu het volgende scherm te zien:

De cirkel visualiseert een klok. Door je vinger of duim op het groene rondje te plaatsen (die op 12 uur staat) en met de klok mee te bewegen voer je handmatig tijd in.
Als je niet op de minuut nauwkeurig hoeft te registreren kun je ook gebruik maken van de grijze +30 min of -30 min knoppen om makkelijk steeds een half uur bij je tijdregistratie op te tellen.
Een combinatie van beide methodes is ook mogelijk.
Wanneer je klaar bent met je tijdregistratie, druk je rechts bovenin op Bewaar.

Wanneer je niet met deze klok wil werken kun je midden op de pagina op het blauwe potlood-icoontje klikken. Je wordt doorgestuurd naar een formulier waar je op verschillende manieren je tijd handmatig kunt invoeren.

In dit scherm kun je op verschillende manieren tijd invoeren. Je kunt kiezen tussen de tijdsduur en de tijdspanne. Bij tijdsduur vul je de totale tijd in. Bij een tijdspanne voer je de startdatum en -tijd toe, en de einddatum en -tijd. vPlan rekent dan de tussenliggende tijd uit en wanneer je op Bewaar drukt is je tijdregistratie opgeslagen.

Timesheets

Naast het registreren van tijd op de kaartjes zelf, hebben we in de vPlan Go app een overzicht waar je per week tijd kunt schrijven op al je toegewezen kaartjes. Dit overzicht vind je onder het vierde tabblad in de app, het timer icoon. Hier worden ook alle lopende tijdregistraties bijgehouden.

Het rode bolletje met een getal erin geeft aan dat er actieve timers zijn (in dit geval 1).

In dit overzicht kun je op de Stop-button klikken naast de lopende tijdregistraties om de tijd te stoppen en vast te leggen. Je hoeft dus niet iedere keer de kaart in je planning op te zoeken om de tijdregistratie te stoppen. Hiervoor kun je naar het overzicht Timers.

Onder de lopende tijdregistraties vind je ook eerder geregistreerde tijd. Wil je de tijd aanpassen? Dat kan door bij de geregistreerde tijd op de regel te drukken. Je wordt direct doorgestuurd naar de tijdregistratie die je al had ingevoerd. Je kunt deze vervolgens wijzigen en opslaan.

Overzicht

In het tabblad tijdregistratie zie je een overzicht van alle kaartjes waaraan jij toegewezen bent en waar een tijdsduur aanhangt. Je kunt hier kiezen voor een dag- of een weekoverzicht. Deze twee weergaven tonen andere beschikbare, geplande en geregistreerde uren, en de kaartjes van alleen die dag of de kaartjes van de hele week. In het bovenste blokje zie je de dagen van de week, met daaronder een grijze balk. Deze balk geeft aan hoeveel je ingepland bent op die dag. Wanneer je tijd registreert, lopen deze balken vol in het blauw. Onder de balk zie je ook in het blauw hoeveel tijd er die dag geregistreerd is. Nog iets verder onder de balken zie je de beschikbare tijd, de geplande tijd en de geregistreerde tijd. Zoals eerder aangegeven kun je kiezen of je hier de uren per dag of per week wilt zien.

Onder dit blokje zie je alle kaartjes, op dag- of op weekniveau. Je ziet hier het kaartje en de geplande datum. Ook zie je de activiteit en hieronder een grijze balk met de geschatte tijd. Wanneer er tijd geregistreerd wordt zal ook deze balk blauw worden. Onder deze balk zie je alle dagen van de week. In de witte vierkantjes hieronder kun je de tijd registreren, zoals later uitgelegd wordt.
Als er een tijdregistratie opgeslagen wordt zul je deze registratie onder het kaartje terug zien.

Tijd schrijven per dag

Heb je het overzicht op dag staan, dan zie je alle kaartjes waar je die dag aan toegewezen bent, waar een activiteit met tijdsduur aanhangt. De geschatte tijd wordt automatisch verdeeld over de geplande dagen. Om de tijd te schrijven volg je dit stappenplan:

• Scroll naar het kaartje waar je de tijd wil schrijven

• Tik op het witte vierkantje onder de dag waarop je tijd wil registreren

• Vul het aantal uren in dat er aan dit kaartje besteed is en zorg dat de vierkantjes onder de andere dagen leeg zijn

• Klik op de blauwe knop Registreer ... uur

De geregistreerde tijd is opgeslagen. Onder het kaartje zie je nu een regel met de tijdregistratie.

Tijd schrijven per week

Heb je het overzicht op week staan, dan zie je alle kaartjes waar je die week aan toegewezen bent, waar een activiteit met tijdsduur aanhangt. Ook hier geldt dat de geschatte tijd automatisch verdeeld wordt over de dagen waarop dit kaartje ingepland is. Om tijd te schrijven per week volg je dit stappenplan:

• Scroll naar het kaartje waar je de tijd wil schrijven

• Tik op de witte vierkantjes

• Vul voor elke dag het aantal uren in dat er aan dit kaartje besteed is

• Klik op de blauwe knop Registreer ... uur

Omdat de geschatte tijd automatisch verdeeld wordt over de geplande dagen, kun je ook in één keer alles registreren op basis van de vooraf ingevulde uren. Je hoeft dan alleen op de blauwe knop te klikken.

Geregistreerde tijd aanpassen

Geregistreerde tijd kun je eenvoudig en snel aanpassen in dit overzicht. Onder een kaartje zie je een regel met de geschreven tijd. Op deze regel kun je klikken. Als je hierop klikt zie je een wiel. Hier kun je in stappen van een aantal minuten de geschreven tijd wijzigen. In het midden onder het wiel zie je een blauw potloodje. Als je hierop klikt kun je handmatig de start- en eindtijd van deze registratie aanpassen. Ook kun je hier een notitie plaatsen of de hele tijdregistratie verwijderen.