Lijst
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De lijstweergave is misschien wel de meest veelzijdige weergave van vPlan. Door de eenvoud van het tonen van je planning in rijen, kolommen en cellen kun je de planning volledig naar je hand zetten. De lijstweergave is geschikt voor plannen, de uitvoer van je planning maar vooral ook informatie analyse.
Alles wat je in vPlan invoert, is in de lijstweergave te tonen. Je kunt zelfs Excel gebaseerde formules toevoegen. In dit artikel leggen we van A tot Z uit hoe je meer uit vPlan kunt halen met de lijstweergave.

Alle mogelijkheden van de lijstweergave

Om alles uit de lijstweergave te halen is het verstandig om eerst de belangrijkste functies te leren kennen waaruit deze weergave is opgebouwd. Met de functies filters, flexibele kolommen en sortering op kolommen kun je je grote verzameling van plandata organiseren en inzien. Daarna kun je er voor kiezen om formules toe te voegen of je data te exporteren. In onderstaande hoofdstukken lees je een korte uitleg over de belangrijke functies.

Lijstweergave toevoegen

Als je de lijstweergave nog niet gebruikt, kun je hem bovenin de menubalk van vPlan selecteren of een nieuwe weergave toevoegen door op het plus icoontje te klikken.

Geef je weergave een naam en sla hem op. Je kunt nu verder naar de volgende stap.

Tip

Je kunt meerdere lijstweergaven toevoegen met deze functie. Zo kun je voor jezelf meerdere varianten van de lijstweergaven opslaan, met andere filters en sorteringen. Zo wissel je eenvoudig tussen meerdere lijstweergaven zonder steeds je filters te moeten aanpassen.

Overzicht kiezen

Alle weergaven van vPlan werken met bepaalde elementen waarop je planning ingedeeld is. Dit zijn: fasen, statussen, resources, groepen, collecties. Net als in andere weergaven kun je ook in de lijst de planning tonen en indelen per element. De knoppen hiervoor vind je rechts bovenin de pagina:

Klik maar eens door deze overzichten om te zien hoe vPlan jouw planning organiseert op het niveau van fasen, resources, statussen, enz.

Kies een overzicht die het beste past bij jouw situatie en wens om mee te starten.

Periode kiezen

Om orde te krijgen in al je plandata is het belangrijk om eerst te kiezen over welke periode je de gegevens wil inzien. Links bovenin de lijstweergave zie je een aantal standaard periodes waaruit je kunt kiezen. De standaard periodes zijn dag, week, maand en jaar.

Je kunt ook zelf een periode kiezen. Als je bijvoorbeeld alle plankaartjes wil zien van de afgelopen twee weken, of van een kwartaal. of misschien wil je wel je gehele planhistorie zien. Zelf een periode kiezen doe je met de filter functie van vPlan. Meer hierover lees je op: Hoe kan ik zelf een periode instellen in mijn planbord?
Zodra je een periode hebt gekozen zie je alleen plankaartjes die gepland staan in die periode.

Filters instellen

Na het kiezen van een periode is het handig om de resultaten binnen de gekozen periode verder te manipuleren. Dit doe je met de filter functie van vPlan. Rechts bovenin de lijst kun je de filter functie vinden in de vorm van een trechter icoontje.

Je kunt filteren op de volgende gegevens in je planning:

• Fasen

• Statussen

• Groepen

• Resources

• Labels

Je kunt filters combineren. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op alle plankaartjes uit de fase 'Werkvoorbereiding'. Daarnaast kun je aangeven dat je binnen die fase alleen kaartjes wil zien met de status 'Mee bezig'. Zo krijg je al een veel specifieker deel van je planning te zien. Binnen die set aan gegevens kun je weer door filteren door op labels te filteren. Uiteindelijk kijk je naar een specifiek gefilterd gedeelte van je planning. Bijvoorbeeld de planning van 'werkvoorbereiding' waar je 'mee bezig' bent en waar het label 'spoed' aan toegekend is.

Dit is maar een voorbeeld. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid en erg afhankelijk van hoe je vPlan gebruikt en ingericht hebt.

Informatie toevoegen in kolommen

Als je eenmaal met filters het gewenste deel van je planning op je beeldscherm hebt is het tijd om te bepalen welke informatie uit de plankaarten zichtbaar moet zijn. Alle getoonde plankaarten worden verticaal in rijen getoond.
Horizontaal zie je een aantal kolommen met informatie over die plankaarten. Het aantal kolommen met informatie uit de plankaarten kun je eindeloos uitbreiden. Extra velden, datumvelden, order informatie, checklijsten. Alles wat in een kaart te vinden is, kun je als kolom opnemen in de lijst.
Om een kolom met informatie toe te voegen klik je rechts bovenin de pagina op dit icoontje:

Er verschijnt een pop-up venster waarin je (in de linker kolom) kunt aanvinken welke informatie je aan de lijst wil toevoegen als kolom. In de rechter kolom van het venster kun je de actieve kolommen op de juiste volgorde slepen met je muis.

Tip

Wanneer je kolommen hebt toegevoegd, kun je de breedte van de kolommen aanpassen om zo meer informatie te tonen. Dit doe je door bovenin tussen de kolommen op het pijltje te klikken, en deze naar rechts of naar links te slepen.

Kolommen sorteren

Wanneer je de gewenste informatie uit je plankaarten hebt toegevoegd als kolom in de lijst, dan kun je ook de lijst sorteren op een van de kolommen. Om je lijst op een kolom te sorteren hoef je alleen maar op de naam van de kolom te klikken. Als je dit doet zie je dat de kolomnaam een paarse arcering krijgt en een pijltje dat aangeeft in welke richting de kolom gesorteerd is.

Als je nog een keer op de kolomnaam klikt dan wordt de richting van de sortering omgedraaid. Klik je voor de derde keer op de kolom dan wordt de sortering weer uitgeschakeld en teruggezet naar de oorspronkelijke sortering.

Velden invullen in kolommen

Zoals in het hoofdstuk Informatie toevoegen in kolommen werd uitgelegd kun je alle informatie uit je planning toevoegen als kolom aan je lijstweergave. Hiermee heb je niet alleen snel alle informatie inzichtelijk, maar kun je deze informatie ook razendsnel aanvullen of wijzigen. Dit werkt met kolommen die de start- einddatum van de kaart tonen, de status, labels, resources én alle vrije velden uit je kaartjes.
Door simpelweg op het veld onder de kolom te klikken opent het veld om ingevuld te worden. Opslaan is niet nodig. Zodra je het veld verlaat worden de gegevens automatisch door vPlan opgeslagen.

Afhankelijk van de kolom kan de werking anders zijn als je er op klikt. Als je op een status klikt, dan verandert vPlan direct de status naar de volgende. Als je op een tekstveld klikt, dan verschijnt er een invulveld waarin je tekst kunt typen. En als je op een resource veld klikt dan verschijnt een menu waarin je een resource kunt toekennen aan een kaart.

Google Maps en route optimalisatie

Google Maps is te gebruiken in kaartjes met het vrije veld Adres. Een adresveld kun je eenvoudig toevoegen aan de inrichting van je planbord. Zie ook: Planbord: Extra velden.

Door middel van onze integratie met Google Places Autocomplete kun je razendsnel zoeken. Voer een plaats, postcode of naam van het bedrijf in en je krijgt automatisch adresopties te zien. Selecteer het adres waar jij heen wilt en het adres is vastgelegd in vPlan.

In de lijstweergave zie je de kaartenknop rechts bovenin: . Als je hier op klikt, wordt Google Maps uitgevouwen in vPlan. Zo heb je in één oogopslag duidelijk wat de locaties zijn van je geplande opdrachten.
Elke adresmarker of 'druppel' op de kaart staat voor een adres dat is ingevoerd in je vPlan kaartjes. De kleur van de adresmarker correspondeert met de kleur van de status van je kaartje.

Hieronder staan een aantal tips over het navigeren en aanpassen van de kaart:

• Je kunt met je muiswiel uitzoomen op de kaart.

• Je kunt de kaart vergroten door hem aan de linkerkant met je muis aan te klikken en naar links te slepen (of naar rechts als je wil dat de kaart kleiner wordt).

• Als je met de muis over een van je kaartjes ''zweeft'' in de lijstweergave, dan gaat de adresmarker bewegen. Zo weet je snel welk adres op de kaart bij welk vPlan kaartje hoort.

• Het filter van vPlan heeft ook invloed op de adressen die getoond worden. Wil je alleen de adressen zien van een bepaalde werkweek? Pas dan het filter aan in je lijstweergave naar de periode ''Deze week''. De werking van het filter werd uitgelegd in een eerder hoofdstuk in dit artikel.

• Rechts bovenin de kaart kun je eenvoudig filteren op resource. Door op een resource te klikken zie je snel welke locaties gepland zijn bij die specifieke collega.

Route ophalen

Wanneer je twee of meer adressen zichtbaar hebt op je Google Maps dan zie je de knop Route ophalen verschijnen. Wanneer er binnen jouw gekozen filter en weergave van de lijst maar één locatie zichtbaar is, kun je logischerwijs geen routeberekening maken.

Op basis van de huidige volgorde van de geplande kaartjes, wordt er een routeberekening gemaakt. Dus de plankaart met de hoogste positie op je planbord is het startpunt, en de route berekening gaat van het startpunt op volgorde naar de onderliggende plankaarten. Dit hoeft in eerste instantie dus niet de ideale route te zijn.

Route optimaliseren

De vPlan Google Maps kaart detecteert automatisch of er een betere route berekend kan worden. De knop Optimaliseer route wordt automatisch zichtbaar als dit het geval is.
Wanneer je hierop klikt, wordt er een herberekening gedaan op de kaart op basis van de ideale route van alle aanwezige locaties.
De knop Optimaliseer route is nu veranderd naar de knop Nieuwe volgorde opslaan.
Ben je het eens met de nieuwe route? Klik dan op de knop Nieuwe volgorde opslaan. vPlan zet alle geplande kaartjes op volgorde van de route die berekend is door Google Maps.

Let op

De functies route ophalen en route optimaliseren zijn alleen beschikbaar in het Professional pakket.

Wanneer je collega's inloggen in de vPlan app, kunnen zij direct inzien op welke locatie hij als eerst verwacht wordt. Via de app kunnen zij dan direct de navigatie starten door op het adres te drukken.

Exporteren naar Excel

Het resultaat van je ingestelde lijstweergave met filters, kolommen en sortering wat je op je scherm uiteindelijk gemaakt hebt, kun je ook exporteren naar een Excel bestand. Jouw selectie van plan gegevens wordt dan 1 op 1 in een Excel bestand gezet en ter download aangeboden. Om te exporteren naar Excel klik je in rechts bovenin de lijstweergave op het export icoontje.