Kanban is de Japanse term voor 'Visueel' en 'Kaart'. Kanban is een eenvoudige, instapklare planmethode die al meer dan een halve eeuw bestaat en door iedereen direct herkend zal worden. Je plant kaartjes in visuele statuskolommen. Hiermee heeft iedereen direct inzicht op de status van het werk, wat eerst moet gebeuren, en waar in het proces de knelpunten zijn.
In Kanban plan je in principe niet op datum, maar op status. Uiteraard kun je in vPlan het beste meerdere methodes combineren en kun je aan je plankaarten alsnog een datum verbinden, waardoor je werk ook in de kalender of tijdlijn zichtbaar zal worden.
Kanban is een methode die je kunt inzetten voor alle denkbare processen. Of dit nou logistiek, productie, HR, IT, Sales pipeline of projectmanagement is.

Kanban toevoegen

Als je de Kanban weergave nog niet gebruikt, kun je hem bovenin de menubalk van vPlan selecteren of een nieuwe weergave toevoegen door op het plus icoontje te klikken.

Geef je weergave een naam en sla hem op. Je kunt nu verder naar de volgende stap.

Kanban weergave

Zodra je de weergave hebt geopend zie je direct een eenvoudig en herkenbare kolomindeling van je planbord, op basis van je ingerichte statussen.
In de Kanban planning zijn verschillende knoppen en functies beschikbaar.

Voorkeuren

Door op het oogje te klikken rechts bovenin de Kanban weergave kun je je voorkeuren aanpassen. Door het aanpassen van je voorkeuren bepaal je welke informatie op de voorvertoning van je kaartjes getoond wordt. Wil je bijvoorbeeld op de voorkant van je kaartje wel of niet de plandatum zien, of wil je juist de toegewezen resources verbergen?

Voorkeuren zijn gebonden aan jouw gebruikersaccount. Dus wat jij instelt geldt alleen voor jouzelf, en niet voor andere vPlan gebruikers.

Filters

Met het filter bepaal je welke kaartjes in je Kanban weergave getoond worden. Wil je bijvoorbeeld alleen kaartjes zien die aan jezelf toegewezen zijn? En wil je afgeronde kaartjes verbergen? Dan stel je dat in door rechts bovenin de Kanban weergave op het filter icoontje te klikken.

Kanban maximaal tonen

Rechts bovenin de Kanban weergave vind je de knop om je planbord maximaal te tonen. Doordat je hiermee overbodige menubalken en je browser taakbalken verbergt, heb je maximale ruimte voor je planbord. Als je de functie hebt ingeschakeld kun je hem ook weer sluiten door op ESC te drukken op je toetsenbord.

Backlog

Rechts bovenin de Kanban weergave vind je ook de groene backlog knop. In de backlog kun je kaartjes aanmaken om ze vervolgens naar je planbord te slepen. In de Kanban weergave kun je je kaartjes vanuit de backlog naar iedere gewenste statuskolom slepen.

Kaartjes aanmaken

Behalve het aanmaken van kaartjes in de backlog, kun je ze ook direct en snel aanmaken in een van je Kanban kolommen. Als je met je muis naar de onderkant van een kolom beweegt zie je vanzelf een veld verschijnen met daarin de tekst Maak een nieuw kaartje. In dit veld kun je klikken om je kaartje een naam te geven. Door Enter in te drukken heb je het kaartje aangemaakt.

Kaartjes verslepen naar andere status (kolom)

Als je een kaartje naar een andere statuskolom wil slepen, dan kan dat door het kaartje met je muis op te pakken en naar een andere kolom te slepen. Zodra je de muis los laat is de status veranderd.

Tip

Door de CTRL toets (CMD voor Mac) in te houden en meerdere kaartjes aan te klikken, kun je meerdere kaartjes selecteren en tegelijk verslepen.