Naar de hoofdinhoud
Kalender
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Gedetailleerde planning in een kalenderweergave. Sleep eenvoudig je plankaarten van dag naar dag, of van resource naar resource en heb inzicht in je capaciteit. De kalender kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken, zoals per resource, per fase of per status.

Kalenderweergave toevoegen

Als je de kalender nog niet gebruikt, kun je hem bovenin de menubalk van vPlan selecteren of een nieuwe weergave toevoegen door op het plus icoontje te klikken.

Geef je weergave een naam en sla hem op. Je kunt nu verder naar de volgende stap.

Tip

Je kunt meerdere kalenderweergaven toevoegen met deze functie. Zo kun je voor jezelf meerdere varianten van de kalender opslaan, met andere filters en sorteringen. Zo wissel je eenvoudig tussen meerdere kalenders zonder steeds je filters te moeten aanpassen.


Overzicht kiezen

Alle weergaven van vPlan werken met bepaalde elementen waarop je planning ingedeeld is. In de kalender kun je de planning tonen en indelen per element: fase, resources of status. De knoppen hiervoor vind je rechts bovenin de pagina:


Klik maar eens door deze overzichten om te zien hoe vPlan jouw planning organiseert op de verschillende niveaus. Kies een overzicht die het beste past bij jouw situatie om mee te starten.

Periode kiezen

Om orde te krijgen in al je plandata is het belangrijk om eerst te kiezen over welke periode je de gegevens wil inzien. Links bovenin de kalender zie je een aantal standaard periodes waaruit je kunt kiezen. De standaard periodes zijn dag, week en maand.

Je kunt ook zelf een periode kiezen. Dit doe je met de filter functie van vPlan. Meer hierover lees je op: Hoe kan ik zelf een periode instellen in mijn planbord?
Zodra je een periode hebt gekozen zie je alleen plankaartjes die gepland staan in die periode.

Filters

Na het kiezen van een periode is het handig om de resultaten binnen de gekozen periode verder te manipuleren. Dit doe je met de filter functie van vPlan. Rechts bovenin de lijst kun je de filter functie vinden in de vorm van een trechter icoontje.

Je kunt filteren op de volgende gegevens in je planning:

  • Fasen

  • Statussen

  • Groepen

  • Resources

  • Labels

Je kunt filters combineren. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op alle plankaartjes uit de fase 'Werkvoorbereiding'. Daarnaast kun je aangeven dat je binnen die fase alleen kaartjes wil zien met de status 'Mee bezig'. Zo krijg je al een veel specifieker deel van je planning te zien. Binnen die set aan gegevens kun je weer door filteren door op labels te filteren. Uiteindelijk kijk je naar een specifiek gefilterd gedeelte van je planning. Bijvoorbeeld de planning van 'werkvoorbereiding' waar je 'mee bezig' bent en waar het label 'spoed' aan toegekend is.

Dit is maar een voorbeeld. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid en erg afhankelijk van hoe je vPlan gebruikt en ingericht hebt.

Voorkeuren

Wanneer je de voorkeuren opent, door op het oogje te klikken, opent zich het menu met daarin alle mogelijke opties die je kunt tonen of verbergen, met daarnaast een schuifknop. Als de schuifknop actief is (paars) dan wordt de informatie getoond op je planbord. Als de knop inactief is (grijs) dan wordt de informatie verborgen.

De opties zijn onderverdeeld in een aantal categorieën met daaronder de opties die je kunt tonen of verbergen:

Planbord

Capaciteit
Toon of verberg de capaciteitsbalken in de kalender.
Resources
Toon of verberg de resources in de fase weergave van de kalender.
Niet beschikbare dagen
Toon of verberg niet-beschikbare werkdagen in het planbord.
Weeknummer
Toon of verberg het weeknummer in het planbord (links bovenin).

Capaciteit

Medewerker
Toon of verberg medewerker-capaciteit in de fase weergave van de kalender.
Machine
Toon of verberg machine-capaciteit in de fase weergave van de kalender.
Ruimte
Toon of verberg ruimte-capaciteit in de fase weergave van de kalender.
Totaal
Toon of verberg de totale capaciteit per dag.

Resources

Gepland
Toon of verberg geplande resources.
Beschikbaar
Toon of verberg beschikbare resources.
Niet beschikbaar
Toon of verberg niet beschikbare resources.
Afwezigheid
Toon of verberg verlof en afwezigheid in je kalender.

Kaartjes

Naam
Toon of verberg de titel op kaartjes.
Klant
Toon of verberg de klant op kaartjes (alleen beschikbaar voor integraties).
Omschrijving
Toon of verberg de omschrijving op kaartjes.
Gepland
Toon of verberg de planningsdatum op kaartjes.
Vervaldatum
Toon of verberg de vervaldatum op kaartjes.
Activiteiten
Toon of verberg de toegewezen activiteiten op kaartjes.
Resources
Toon of verberg de resources op kaartjes.
Labels
Toon of verberg de labels op kaartjes.
Waarschuwingen
Toon of verberg de waarschuwingen op kaartjes.
Status
Toon of verberg de status op kaartjes.
Fase
Toon of verberg de fase op kaartjes.
Omslag
Toon of verberg de gekozen omslagfoto of -kleur op kaartjes.
Totalen
Toon of verberg totalen op kaartjes (aantal uren, aantal gekoppelde resources, aantal bijlagen, aantal reacties).
Aantal kaartjes
Met dit menu kun je aangeven hoeveel kaartjes je per resource of fase standaard wilt zien op je planbord. Hiermee voorkom je onnodig scrollen in je planning en bewaar je overzicht. Als je meer kaartjes in een fase of resource gepland hebt, dan wordt de rest verborgen onder een uitklap menu. Dat menu kun je altijd openklappen door op Toon meer te klikken.

Capaciteit

In je kalender heb je duidelijk inzicht in je capaciteit, op verschillende niveaus. In dit hoofdstuk worden alle verschillende niveaus uitgelegd.

Dagniveau

Met het bolletje bovenaan de dag zie je de totale dagcapaciteit. Hier zie je de capaciteit van alle medewerkers die dag, ongeacht de fasen.

Faseniveau

vPlan kent 3 soorten capaciteit in een fase: medewerker, machine en ruimte. Afhankelijk van de aan de fase gekoppelde type resources (medewerkers, machines of ruimtes), worden de juiste capaciteiten getoond. Een fase met alleen resource type medewerkers kent één capaciteit, namelijk medewerker capaciteit. Wordt aan deze fase ook een resource type machine gekoppeld, komt er naast de medewerker capaciteit een tweede balk met een machine capaciteit. Het is mogelijk om alle drie de soorten capaciteit in één fase te gebruiken.
Blijf met de cursor op de capaciteitsbalk staan om meer informatie te verkrijgen. Er verschijnt een tooltip met gegevens. Je ziet de het percentage gepland ten opzichte van beschikbare planbare uren. Daarnaast zie je ook de capaciteit van je resources per dag. Wanneer orders worden gekoppeld aan een resource zie je direct wat per dag de nog beschikbare capaciteit van een resource is, middels een capaciteitsbalkje om de resource heen, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.


Wanneer je met je cursor op de resource blijft staan, opent automatisch de capaciteit van de resource per dag in die fase.


Hier kun je op de groene en blauwe balken klikken, waarmee nog meer informatie over de beschikbare en geplande uren verschijnt.

Resource niveau

Als je de kalender vanuit het resource overzicht bekijkt, zie je de capaciteit voor elke resource:

Ook hier kun je weer met de muis op de capaciteitsbalk gaan staan, om meer informatie in te zien.

Resources verplaatsen

Verplaats een resource naar een andere fase als deze fase meer capaciteit nodig heeft. Je kunt alleen een resource naar een andere fase verplaatsen als deze resource in de planbord instellingen gekoppeld is aan deze fase.
Je kunt ook een resource dupliceren naar een andere dag. Dit betekent dat de resource met zijn of haar beschikbaarheid gekopieerd wordt naar een andere dag. Houdt tijdens het verplaatsen van de resource de CONTROL (Ctrl) of de COMMAND () toets in. Met deze actie kun je het makkelijk mogelijk maken dat een resource op een dag beschikbaar wordt, welke niet standaard in zijn rooster zit.

Dagen in- en uitschakelen

In vPlan is het mogelijk om dagen aan of uit te zetten. Wanneer jouw bedrijf een dag gesloten is, bijvoorbeeld door een feestdag of jubileum, kun je gemakkelijk deze dag uitzetten. Je ziet deze dag grijs gearceerd en er wordt geen capaciteit getoond op deze dag.
Je zet de dagen gemakkelijk aan of uit door met je muis op een datum in vPlan te gaan staan. Er verschijnt een schakelaar naast de datum, zoals op de onderstaande afbeelding te zien is. Als je hier op klikt kun je een dag aan of uit zetten.

Assen omdraaien

Standaard staan de dagen op de linker, verticale as, en de fasen, resources of statussen op de horizontale as. De assen kun je omdraaien, zodat de dagen bovenaan staan. Dit doe je door links bovenin je planbord op deze knop te klikken.

Was dit een antwoord op uw vraag?