Planbord navigatie
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wil je weten welke knop je moet indrukken om precies de informatie te krijgen die je nodig hebt? Met vPlan's geavanceerde functies kun je jouw planning op maat maken. Ontdek hoe je filters, voorkeuren en weergaven kunt gebruiken om jouw werkproces te optimaliseren. Van het personaliseren van weergaven tot het instellen van dynamische planningsperiodes, deze gids helpt je om het meeste uit vPlan te halen.

Wat doet welke knop?

Planbord en configuratie menu

Lijst

Kalender

Tijdlijn

Kanban

Filters en voorkeuren

Met de filters en voorkeuren kun je in de verschillende plan weergaven van vPlan kun eenvoudig zelf bepalen wat je op je planning wel of niet wilt tonen.

Voorkeuren

In de tijdlijn, kanban en kalender weergave van vPlan kun je zelf bepalen welke informatie in je weergave getoond of verborgen wordt. Rechts bovenin de knoppenbalk van de tijdlijn, kanban en kalender weergave vind je de Voorkeuren knop in de vorm van een oogje: .
Hiermee kun je bepaalde informatie tonen of verbergen. Hoe dit werkt in de verschillende weergaven lees je hier per tabblad.

Kalender

Wanneer je op de voorkeuren knop klikt, opent zich het menu met daarin alle mogelijke opties die je kunt tonen of verbergen, met daarnaast een schuifknop. Als de schuifknop actief is (paars) dan wordt de informatie getoond op je planbord. Als de knop inactief is (grijs) dan wordt de informatie verborgen.
De opties zijn onderverdeeld in een aantal categorieën met daaronder de opties die je kunt tonen of verbergen:

Planbord

Capaciteit
Toon of verberg de capaciteitsbalken in de kalender.
Resources
Toon of verberg de resources in de fase weergave van de kalender.
Niet beschikbare dagen
Toon of verberg niet-beschikbare werkdagen in het planbord.
Weeknummer
Toon of verberg het weeknummer in het planbord (links bovenin).

Capaciteit

Medewerker
Toon of verberg medewerker-capaciteit in de fase weergave van de kalender.
Machine
Toon of verberg machine-capaciteit in de fase weergave van de kalender.
Ruimte
Toon of verberg ruimte-capaciteit in de fase weergave van de kalender.
Totaal
Toon of verberg de totale capaciteit per dag.

Resources

Gepland
Toon of verberg geplande resources.
Beschikbaar
Toon of verberg beschikbare resources.
Niet beschikbaar
Toon of verberg niet beschikbare resources.
Afwezigheid
Toon of verberg verlof en afwezigheid in je kalender.

Kaartjes

Naam
Toon of verberg de titel op kaartjes.
Klant
Toon of verberg de klant op kaartjes (alleen beschikbaar voor integraties).
Omschrijving
Toon of verberg de omschrijving op kaartjes.
Gepland
Toon of verberg de planningsdatum op kaartjes.
Vervaldatum
Toon of verberg de vervaldatum op kaartjes.
Activiteiten
Toon of verberg de toegewezen activiteiten op kaartjes.
Resources
Toon of verberg de resources op kaartjes.
Labels
Toon of verberg de labels op kaartjes.
Waarschuwingen
Toon of verberg de waarschuwingen op kaartjes.
Status
Toon of verberg de status op kaartjes.
Fase
Toon of verberg de fase op kaartjes.
Omslag
Toon of verberg de gekozen omslagfoto of -kleur op kaartjes.
Totalen
Toon of verberg totalen op kaartjes (aantal uren, aantal gekoppelde resources, aantal bijlagen, aantal reacties).
Aantal kaartjes
Met dit menu kun je aangeven hoeveel kaartjes je per resource of fase standaard wilt zien op je planbord. Hiermee voorkom je onnodig scrollen in je planning en bewaar je overzicht. Als je meer kaartjes in een fase of resource gepland hebt, dan wordt de rest verborgen onder een uitklap menu. Dat menu kun je altijd openklappen door op Toon meer te klikken.

Tijdlijn

Wanneer je rechts bovenin de Tijdlijn op de Voorkeuren knop (oogje) klikt, opent zich het menu met daarin alle mogelijke opties die je kunt tonen of verbergen met daarnaast een schuifknop. Als de schuifknop actief is (paars) dan wordt de informatie getoond op je planbord. Als de knop inactief is (grijs) dan wordt de informatie verborgen.

De opties die je kunt in- of uitschakelen zijn:

Vandaag
Toon of verberg de paarse lijn die vandaag weergeeft.
Raster
Toon of verberg de lijnen tussen de dagen.
Afhankelijkheden
Toon of verberg de lijntjes die afhankelijke collecties aan elkaar verbinden.
Capaciteit
Toon of verberg de capaciteitsgrafiek.
Vervaldatum
Toon of verberg de rode lijn die de vervaldatum weergeeft.
Resources
Toon of verberg de toegewezen resources in een strook.
Tooltips
Schakel hiermee de optie om tooltips te zien in of uit.
Waarschuwingen
Toon of verberg waarschuwingen die vPlan afgeeft in bepaalde situaties (zoals overschreden vervaldatum of verkeerde fase volgorde).

Kanban

Wanneer je rechts bovenin de Kanban weergave op de Voorkeuren knop (oogje) klikt, opent zich het menu met daarin alle mogelijke opties die je kunt tonen of verbergen met daarnaast een schuifknop. Als de schuifknop actief is (paars) dan wordt de informatie getoond op je planbord. Als de knop inactief is (grijs) dan wordt de informatie verborgen.

De opties die je kunt in- of uitschakelen zijn:

Naam
Toon of verberg de titel op kaartjes.
Klant
Toon of verberg de klant op kaartjes (alleen beschikbaar voor integraties).
Omschrijving
Toon of verberg de omschrijving op kaartjes.
Gepland
Toon of verberg de planningsdatum op kaartjes.
Vervaldatum
Toon of verberg de vervaldatum op kaartjes.
Activiteiten
Toon of verberg de toegewezen activiteiten op kaartjes.
Resources
Toon of verberg de resources op kaartjes.
Labels
Toon of verberg de labels op kaartjes.
Waarschuwingen
Toon of verberg de waarschuwingen op kaartjes.
Fase
Toon of verberg de fase op kaartjes.
Omslag
Toon of verberg de gekozen omslagfoto of -kleur op kaartjes.
Totalen
Toon of verberg totalen op kaartjes (aantal uren, aantal gekoppelde resources, aantal bijlagen, aantal reacties).

Filter

Naast de voorkeuren heb je ook het Filter, die je vindt onder het trechter icoon: .
Wil je snel alle kaartjes zien met een bepaald label? Of wil je afgeronde kaartjes verbergen? Wil je zelf bepalen welke periode je ziet in de kalender? Dat kan allemaal door middel van onze filters.
Met filters is het mogelijk om op een snelle en gemakkelijke manier relevante kaartjes te tonen.

Wanneer je op het filter klikt, verschijnt een menu met de opties waar op je kan filteren. Je kunt op meerdere gegevens uit één of meerdere kolommen filteren. Alleen de gegevens die je kiest in je filter, worden zichtbaar in je kalender. Zo zie jij alleen de gegevens, die jij wilt zien.

Je kunt op de volgende gegevens filteren:

• Fasen
    Wanneer je één of meerdere fasen selecteert, worden alleen de plankaartjes getoond die op de geselecteerde fasen gepland staan. Fasen die jij niet geselecteerd hebt in je filter, worden dan ook niet meer getoond.

• Statussen
    Wanneer je in het filter één of meerdere statussen selecteert, worden alleen de plankaartjes getoond die voldoen aan de door jouw gekozen status. Kaartjes met andere statussen worden niet meer getoond.

• Resources
    Wanneer je in het filter één of meerdere resources selecteert, worden alleen de plankaartjes getoond die toegewezen zijn aan de resources die jij geselecteerd hebt. Andere resources dan de gekozen resources worden niet meer getoond.

Tip

Snel op zoek naar een specifieke resource om op te filteren? Onderin de resources kolom zit een zoekbalkje. Begin hier te typen en de juiste resource is zo gevonden!

• Labels
    Wanneer je in het filter één of meerdere labels selecteert, worden alleen de plankaartjes getoond die waarin de door jou geselecteerde labels ingeschakeld zijn. Kaartjes die niet de door jouw gekozen labels bevatten, zullen dan niet meer getoond worden.

• Datum
    Wanneer je in het filter een datum of periode selecteert, worden alleen de plankaartjes getoond die op die datum of in die periode gepland staan of stonden. Wanneer je in deze kolom kiest voor de optie 'Altijd' wordt er geen rekening gehouden met een datum. Kaartjes worden getoond, ongeacht op welke datum ze gepland staan.

Tip

Wanneer je bij 'Datum' de kalender opent, kun je de kalenderweergave op een eigen gekozen specifieke periode filteren. Dit doe je door op een datum te klikken als startpunt en vervolgens op een andere datum in de toekomst te klikken. Je ziet een grijze balk over de geselecteerde periode verschijnen. Als je op 'Toepassen' klikt krijg je alle plankaartjes te zien binnen de door jouw gekozen periode.

Wanneer je je selectie gemaakt hebt en je specifieke filter toepast, worden alleen de kaartjes getoond die voldoen aan je instellingen. Je klikt op Toepassen om je resultaat te zien in de kalenderweergave.
Je ziet dat het filter icoon is veranderd. Er staat een rood bolletje bij met een getal. Hiermee herken je dat er een filter actief is met de hoeveelheid gekozen instellingen.
Het ingestelde filter blijft bewaard totdat je het filter zelf aanpast of reset. Een filter resetten doe je door op de filterknop te klikken en vervolgens op Alles resetten.

Periode kiezen en dynamische planningsperiode

In vPlan bepaal jezelf hoe groot de periode is waarin je de planning bekijkt. Je kunt zelf periodes kiezen en opslaan, of snel gebruik maken van vPlan's standaard periodes. In dit hoofdstuk leggen we kort uit hoe de standaard periodes werken.

Standaard periode kiezen

In de lijst, kalender en kanban van vPlan kan je de periode op dag, week of maand zetten met standaard periode knoppen.
Daarnaast hebben de lijst en kanban weergave van vPlan ook de optie voor jaar.

Tip

Als je de kanban weergave voor het eerst opent zie je geen periodeknoppen. Je kunt de knoppen zichtbaar maken door in het filter van vPlan een standaard datum te kiezen.

Als je een standaard periode hebt gekozen kun je via de pijltjes rechts van de periodeknoppen navigeren naar de volgende of vorige periode. Als je op vandaag klikt ga je weer terug naar de huidige periode (deze week, deze maand, of letterlijk vandaag). Je kan ook de pijltjes op je toetsenbord (links en rechts) gebruiken om naar de volgende of vorige periode te navigeren.
Het is ook mogelijk om sneltoetsen te gebruiken om snel van periode te wisselen. Dit zijn de sneltoetsen: 'D', 'W' en 'M'.

D: Ga naar periode Dag
W
: Ga naar periode Week
M
: Ga naar periode Maand

Dynamische planningsperiode

vPlan kent een aantal standaard periodes waarin je je planning kunt bekijken. In de kalender kun je bijvoorbeeld kiezen tussen dag, week en maand. Daarnaast zijn er nog wat geavanceerde opties in het filter van vPlan, zoals: komende 14/30/90 dagen, enzovoort.
Je kunt ook zelf een periode kiezen met de datumkiezer bovenin het filter. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf periodes kan kiezen en deze dynamisch kan laten zijn.

Als je het filter open klikt kun je rechts bovenin een aantal standaard periodes kiezen. Maar je kan ook zelf een periode selecteren door de start en einddatum open te klikken en in de kalender een nieuwe periode te selecteren. Wanneer je bovenin het datum filter op de van - tot datum klikt opent een kalender waar je zelf een periode kunt selecteren.

Standaard is dit een vaste periode die niet meebeweegt naarmate de tijd vordert. Als je wil dat vPlan je geselecteerde periode laat meebewegen dan kun je na het selecteren van een periode rechts onderin het filter de optie Dynamische datumreeks inschakelen. Als je het filter vervolgens opslaat zal jouw geselecteerde periode elke nieuwe dag meeschuiven met 1 dag.

Stel je wil altijd de planning zien van 5 werkdagen vooruit, ongeacht of er een weekend tussen zit. Je kunt dan een periode kiezen van maandag t/m maandag zoals in onderstaand voorbeeld. Vanzelfsprekend zet je de optie Dynamische datumreeks ook aan.
Wanneer je de volgende dag inlogt zal vPlan automatisch je planningsperiode aangepast hebben naar dinsdag t/m dinsdag een week later. Een dag later wordt dit woensdag t/m woensdag een week later.

Als je graag altijd een dag terugkijkt in de planning dan kan dat uiteraard ook. Je kiest dan een van - tot periode van 1 dag in het verleden naar bijvoorbeeld een week in de toekomst. Zo hou je op zicht op het werk dat gisteren afgerond moest worden.