Twee-factor-authenticatie
Meer dan een week geleden bijgewerkt

We hebben de beveiliging van vPlan verbeterd door twee-factor-authenticatie (2FA) toe te voegen. Met 2FA moet je bij het inloggen je identiteit bevestigen via een sms of een authenticator app, wat het voor onbevoegden veel moeilijker maakt om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord hebben.

Deze extra beveiligingsmaatregel is cruciaal in een tijd waarin cyberbeveiliging een topprioriteit is voor elk bedrijf. Door 2FA te activeren, verhoog je de beveiliging van je vPlan-account en bescherm je je gegevens beter tegen ongeoorloofde toegang.

2FA inschakelen

Om 2FA in te schakelen ga je in het linkermenu naar Configuratie en vervolgens naar Beveiliging. Hier zie je twee tabbladen, kies het tabblad Authenticatie.

Hier kun je kiezen of je 2FA wil toepassen of niet. Kies je voor toepassen, dan kun je daarna aanvinken voor welk type gebruikers dit geldt, administrator, planner, medewerker of gast. Je kunt hier meerdere typen aanvinken.

Als een gebruiker wilt inloggen nadat 2FA is ingeschakeld, kan hij of zij kiezen op welke manier hij of zij wil inloggen. Dit kan via een sms of via een authenticator app.

Inloggen met 2FA via sms

1. Invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord: je begint zoals gewoonlijk door je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren op het inlogscherm van vPlan. Dit is de eerste stap van het verificatieproces.

2. Invullen telefoonnummer: bij de eerste keer instellen van 2FA voor je vPlan-account, moet je je mobiele telefoonnummer invoeren. Dit nummer wordt gebruikt om je de verificatiecode te sturen.

3. Ontvangen van een sms: nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd, ontvang je een sms-bericht op je geregistreerde mobiele telefoon. Dit bericht bevat een eenmalige code (meestal 6 cijfers).

4. Invoeren van de code: voer de code die je via sms hebt ontvangen in op het aangegeven veld op het inlogscherm van vPlan. Deze stap zorgt voor een extra beveiligingslaag bij het inloggen.

5. Opslaan van herstelcode: tijdens de setup van 2FA zal vPlan een herstelcode geven. Deze code is essentieel voor het geval je geen toegang meer hebt tot je mobiele telefoon. Sla deze herstelcode op een veilige plek op, zodat je altijd toegang kunt herstellen tot je account.

6. Toegang: nadat je de juiste code hebt ingevoerd, krijg je toegang tot je vPlan-account. Deze extra stap in het inlogproces zorgt ervoor dat je account veel beter beschermd is tegen ongeoorloofde toegang.

Inloggen met 2FA via een authenticator app

1. Invoeren van gebruikersnaam en wachtwoord: je begint door je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren op het inlogscherm van vPlan.

2. Openen van de authenticator app: open de authenticator app op je mobiele telefoon. Populaire opties zijn Google Authenticator, Microsoft Authenticator, en Authy.

3. Scan de QR-code via de authenticator app: bij de eerste keer instellen van 2FA voor je vPlan-account, moet je een QR-code scannen die vPlan toont. Open de authenticator app en gebruik de optie om een nieuwe account toe te voegen door de QR-code te scannen. Dit koppelt de authenticator app aan je vPlan-account.

4. Genereren van een code: de authenticator app genereert continu nieuwe eenmalige codes (meestal elke 30 seconden). Zoek de code die op dat moment geldig is voor je vPlan-account.

5. Invoeren van de code: voer de code die door de authenticator app is gegenereerd.

6. Opslaan van herstelcode: tijdens de setup van 2FA zal vPlan een herstelcode geven. Deze code is essentieel voor het geval je geen toegang meer hebt tot je authenticator app (bijvoorbeeld bij verlies van je telefoon). Sla deze herstelcode op een veilige plek op, zodat je altijd toegang kunt herstellen tot je account.

7. Toegang: nadat je de juiste code hebt ingevoerd, krijg je toegang tot je vPlan-account.

In het gebruikersoverzicht komt een icoontje te staan in de kolom 'Beveiliging' als deze gebruiker 2FA heeft ingeschakeld.