Stap 3: stel je planbord in
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een planbord is de plek om je werk te plannen en te volgen. Je kunt het bord flexibel inrichten op basis van je proces.

Maak als eerst een planbord aan. Onder Configuratie vind je het onderdeel Planborden. Klik rechtsboven op de groene knop Planbord toevoegen. Geef het planbord een naam (bijvoorbeeld de naam van je bedrijf of product). Klik onderin op Opslaan om het planbord aan te maken. De inrichting van het planbord bestaat uit vijf onderdelen: configuratie, fasen, statussen, capaciteit en automatiseringen. In deze Aan de slag gids worden de eerste vier onderdelen uitgelegd.

Configuratie

Werkdagen

Hier kun je de werkdagen van je bedrijf aanpassen. De aangevinkte dagen zijn standaard beschikbaar voor het plannen in het planbord. Bij bepaalde acties, zoals splitsen van kaartjes, wordt er rekening gehouden met alleen beschikbare dagen.

Je kunt in het planbord een specifieke datum op niet-beschikbaar stellen, bijvoorbeeld feestdagen. Kies hier in welke weergave je werkt, om te lezen hoe je een specifieke dag niet-beschikbaar maakt in het planbord. Via de voorkeuren kun je zelf bepalen of je niet beschikbare dagen wil tonen of verbergen in het planbord.

Labels

Binnen vPlan is het mogelijk om labels toe te kennen aan je plankaartjes. Zo kun je bijvoorbeeld orders met een hoge prioriteit een rood label geven, zodat voor het voor je hele bedrijf duidelijk is dat deze order prioriteit heeft.

Je maakt gemakkelijk labels aan, door te klikken op de groene knop Label toevoegen. Er verschijnt nu een venster op je scherm. Hierin kun je de kleur voor jouw label kiezen en kun je het label een naam geven. Wanneer je, zoals bovenstaand, je label een naam en kleur hebt gegeven, klik je op Sluiten. Je label is nu opgeslagen en klaar voor gebruik!

Extra velden

Binnen vPlan kun je, naast de titel en de omschrijving, extra informatie toevoegen aan jouw plankaartjes. Wil je bijvoorbeeld een batchnummer, keuzemenu of telefoonnummer toevoegen aan je kaartjes? Dan kun je deze hier aanmaken.

Je richt dus extra invoervelden in, die je later in je planning kunt gebruiken voor het vastleggen van informatie. Deze velden zijn beschikbaar in de webversie van vPlan, maar ook de mobiele app vPlan Go. Om een extra veld toe te voegen, klik je op de groene knop Veld toevoegen.

Wil je precies weten welke typen extra velden er allemaal zijn? Lees dan dit artikel.

Checklists

In je planbord kun je standaard, herbruikbare, checklists toevoegen. Deze checklijsten kun je gebruiken in je plankaartjes van vPlan. Wanneer je op de groene knop Checklist toevoegen klikt, opent een nieuw venster waarin je je checklist instelt.

• Geef je checklist een naam.

• Stel met de checkbox Wijzigbaar in of gebruikers de checklist mogen aanvullen of wijzigen tijdens het gebruiken van de checklist in de planning. Als je de optie niet aanvinkt, dan is de checklist niet te wijzigen in de planning.

• Voeg vervolgens checklist regels toe. Dit worden af te vinken items in je checklist. Geef je regel een naam en druk op Enter (of het groene pijltje) om de volgende toe te voegen.

• Als je klaar bent klik je op Sluiten. Vergeet niet om daarna nog even je planbord op te slaan.

Je hebt nu een checklist ingericht. In dit artikel lees je hoe je de checklist vervolgens gebuikt in je planbord!

Fasen

In het tabblad Fasen kun je het productieproces van je bedrijf inrichten. Voeg simpel een fase toe door op de groene knop Fase toevoegen te klikken. Geef de fase een naam en richt de fase in door middel van de tabbladen voorwaarden, notificaties en activiteiten.

Voorwaarden

In het tabblad voorwaarden stel je de vertraging (in dagen), planefficiëntie (%) in en kun je instellen of de fase onafhankelijk is van andere fasen.

Notificaties

In het tabblad notificaties stel je de notificaties op de capaciteit in. Je kunt hier kiezen of je een notificatie wilt zien voor de capaciteit. Deze zet je gemakkelijk aan door de checkbox aan- of uit te vinken.

Activiteiten

In het tabblad activiteiten worden werkzaamheden weergegeven die zijn toegevoegd in stap 3. In dit tabblad zie je welke activiteiten beschikbaar zijn en welke al gebruikt worden in een andere fase. Activiteiten kunnen gekoppeld worden aan één fase, wanneer deze dus al gebruikt wordt in een andere fase, zal deze hier op niet beschikbaar staan.

Het maakt niet uit in welk tabblad je werkt, je hebt altijd de mogelijkheid om wijzigingen op te slaan. Klik onderin op de button Opslaan om wijzigingen of een nieuwe fase op te slaan.

Statussen

In het planbord is het mogelijk om statussen te beheren in het tabblad Statussen. Wanneer je vPlan voor het eerst gebruikt, zijn er standaard 3 statussen, namelijk Open, In progress en Done. Je kunt bestaande statussen makkelijke aanpassen door de naam en/of kleur te wijzigen. Een planbord moet altijd minimaal 2 statussen hebben.

Je kan zelf ook statussen toevoegen. Je maakt een status aan door op de groene knop Status toevoegen te klikken.

Tip

Gebruik het sleepicoontje vooraan de regel om de volgorde van statussen te wijzigen.

Wanneer je op de knop Opslaan hebt geklikt, kun je deze statussen gebruiken in jouw planbord.

Capaciteit

Als je inzicht wil in de capaciteit van je resources, zet je de capaciteit op Resources, in de configuratie van je planbord. Vervolgens ga je naar het tabblad Capaciteit.

Klik op Resource toevoegen om nieuwe werknemers aan het planbord toe te voegen. Zoek op naam van de werknemer. Selecteer de juiste werknemer(s). Klik op Sluiten om terug te keren. De werknemer wordt toegevoegd aan het planbord.

Je ziet nu een overzicht waar je de resources kunt koppelen aan de verschillende fasen. Selecteer de fase waarop de resource werkzaam is, en vul het percentage van zijn of haar beschikbaarheid in. Het is mogelijk om de beschikbaarheid te verdelen over meerdere fasen. Wanneer een werknemer standaard werkzaam is op één fase (100%), maar eventueel ingezet kan worden op een andere fase, vul je bij deze fase(n) 0% in. Het is mogelijk om in het planbord de capaciteit van deze werknemer te verplaatsen over deze fasen.

Tip

Gebruik het sleepicoontje vooraan de regel om de volgorde van statussen te wijzigen (dit werkt door in je planbord).

Klik onderin het scherm op de button Opslaan om wijzigingen door te voeren.

Je hebt de basis nu ingericht. Je kunt starten met plannen, maar laten we je collega's niet vergeten. Nodig ze simpel en snel uit, zodat zij ook zien wat er moet gebeuren.

Tip

De categorie Stel vPlan in gaat dieper in op alle mogelijke configuraties van je planbord. Daarnaast kun je terecht op de sectie Automatiseringen voor het automatiseren van je werk.