Borden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het derde overzicht in de vPlan app is het Borden overzicht. Hier kies je een specifiek planbord waarvan je de kaartjes wilt zien. Kies hier een planbord, en bovenin in het midden kun je kiezen uit de verschillende weergaven. Je ziet hier weer de lijst, lijst per dag en agenda, maar ook backlog en capaciteit.

Lijst

Heb je een bord uitgekozen en kies je daarna voor lijst? Dan zie je hier alle kaartjes van dit planbord.

Nieuw kaartje aanmaken

Rechts bovenin staat een plusje. Druk hierop om een nieuw kaartje aan te maken. Hier kun je kiezen op welk planbord het kaartje gepland moet worden en in welke fase. Daarnaast geef je het kaartje een titel, een omschrijving en een datum. Klik rechts bovenin op Voeg toe, en het kaartje staat in je planning.

Filteren

Rechts bovenin vind je de filteroptie. Naast het filteren op bijvoorbeeld een bepaalde status of resource, kun je hier ook bepalen hoe de kaartjes gesorteerd worden, bijvoorbeeld van oud naar nieuw of juist andersom. Helemaal onderin het filtermenu kun je kiezen of je afgeronde kaartjes, subkaartjes en terugkerende kaartjes wil zien in de lijst.

Lijst per dag

De lijst per dag komt overeen met de lijst die hierboven werd uitgelegd. Het verschil is dat je hierbij een weekoverzicht hebt, waarbij je per dag ziet welke kaartjes er gepland zijn. Op dagen dat er kaartjes gepland staan, zie je een grijs bolletje onder de dag staan. Zie je onder dagen een blauw bolletje staan? Dat betekent dat er op die dag kaartjes gepland staan, waarvan de status 'In uitvoer' is.

Nieuw kaartje aanmaken

Rechts bovenin staat een plusje. Druk hierop om een nieuw kaartje aan te maken. Hier kun je kiezen op welk planbord het kaartje gepland moet worden en in welke fase. Daarnaast geef je het kaartje een titel, een omschrijving en een datum. Klik rechts bovenin op Voeg toe, en het kaartje staat in je planning.

Filteren

Rechts bovenin vind je de filteroptie. Naast het filteren op bijvoorbeeld een bepaalde status of resource, kun je hier ook bepalen hoe de kaartjes gesorteerd worden, bijvoorbeeld van oud naar nieuw of juist andersom. Helemaal onderin het filtermenu kun je kiezen of je afgeronde kaartjes, subkaartjes en terugkerende kaartjes wil zien in de lijst.

Agenda

Met de agenda weergave in de app kun je overzichtelijk alle opdrachten inzien op tijd. Zo weet je precies hoe laat iets gepland staat, en waar je nog ruimte vrij hebt.

Je kunt kiezen tussen deze verschillende weergaven door links bovenin op dit icoontje te klikken: .
Als je hier de agenda kiest, zie je alle kaartjes, van alle verschillende planborden die je in je omgeving hebt.

Nu je de agenda weergave gevonden hebt, zie je al je kaartjes in de planning staan, op de tijd waarop deze gepland zijn. De kaartjes hebben allemaal een bepaalde kleur. Deze kleur wordt bepaald door de status die het kaartje heeft.
Bovenin zie je een rij met 'Hele dag'. Hierin komen alle kaartjes te staan waar geen start- of eindtijd aan toegevoegd is. Scroll je door de planning, dan blijf je deze kaartjes altijd zien.

Kaartje inplannen

Om een nieuw kaartje in te plannen druk je een paar seconden op een leeg vlak in de agenda, tot er een een paars vlak verschijnt. Als je nu loslaat, verschijnt er een scherm waar je de eerste informatie van het kaartje in kunt vullen. Je kiest hier op welk planbord je het kaartje toe wilt voegen, in welke fase, je geeft het kaartje een titel, omschrijving, datum en een start- en eindtijd. Druk op Voeg toe en het kaartje staat in je agenda. Als het kaartje in je planning staat, klik je er twee keer op om het kaartje te openen en aan te vullen met verdere informatie.

Kaartje verlengen of verkorten

Je kunt een kaartje selecteren door erop te klikken. De kleur van dit kaartje wordt dan wat donkerder, en krijgt bovenaan en onderaan een bolletje. Met deze bolletjes kun je de duur van het kaartje aanpassen. Wil je het kaartje verlengen of verkorten? Door de bolletjes te verslepen maak je het blok groter of kleiner.

Kaartje verplaatsen

Houd het kaartje die je wil verplaatsen even ingedrukt. Je kunt hem nu verplaatsen naar een andere dag of een andere tijd. Je ziet dat er een schaduw achter het kaartje verschijnt. Hiermee zie je duidelijk waar je het kaartje naartoe verplaatst. Hieronder zie je dat 'Order 10923' opgepakt is, en verplaatst wordt naar de zaterdag om 10 uur.

Navigeren

Door naar links en rechts te swipen, ga je naar de volgende, of vorige week. Druk je rechts bovenin op Vandaag, dan krijg je de huidige week weer te zien.

Filteren

Ook in deze weergave kun je natuurlijk filteren. Wil je alleen de kaartjes van een bepaalde resource zien? Of kaartjes met een bepaalde status? Open dan het filter door links bovenin op het trechter icoontje te klikken.

Capaciteit

Een belangrijk onderdeel binnen vPlan is de capaciteitsweergave.

Selecteer het planbord waar je de capaciteit van wil zien, en klik bovenin op Capaciteit. Je komt nu terecht in een maandoverzicht. Hier zie je door de verschillende kleuren snel op welke dagen er nog capaciteit beschikbaar is en welke dagen al volgepland zijn. De kleuren lopen van lichtblauw voor veel beschikbare capaciteit, naar paars voor niet veel beschikbare capaciteit en uiteindelijk rood voor geen beschikbare capaciteit. In onderstaande afbeelding zie je hoe de kleuren veranderen op basis van je geplande uren. Bij 0% gepland is dit lichtblauw, bij 100% gepland kleuren de dagen rood.

De groene pijltjes in de kalender laten zien van welke week de details onderin worden getoond.

Het overzicht waar je in terecht komt toont de totale dagcapaciteit van de medewerkers. Om de capaciteit per fase of per resource te zien kun je rechts bovenin filteren.

Maak je in je planbord gebruik van zowel machines als medewerkers als resources, dan zie je in het filter ook de optie resource type. Hier kun je kiezen of je de capaciteit van je medewerkers of je machines wil zien.

In het filter menu kun je één of meerdere fasen uit je planbord selecteren en/of één of meerdere resources. In onderstaande afbeelding zie je dat er gefilterd wordt op de fase engineering. Zo kun je specifiek zien hoeveel uren er nog beschikbaar zijn voor deze bepaalde afdeling.

Kanban

Met de kanban weergave in de app zie je altijd en overal de status van het werk, wat eerst moet gebeuren, en waar in het proces de knelpunten zijn.
Per status zie je een kolom, met bovenin het aantal kaartjes dat deze status heeft. Op je telefoon kun je in- en uitzoomen. Heb je ingezoomd, dan zie je één kolom en kun je swipen om een andere status te zien. Zoom je uit, dan staan alle statussen naast elkaar, en kun je dus ook kaartjes slepen van de ene naar de andere status. Op een tablet zie je altijd het uitgezoomde overzicht.

Nieuw kaartje aanmaken

In de kolommen kun je direct kaartjes aanmaken. Klik op het plusje rechts bovenin de kolom. Als je hierop geklikt hebt, vul je de fase, naam, omschrijving en datum in. Druk je bovenin op Voeg toe dan is het kaartje toegevoegd.

Kaartjes verslepen naar andere status (kolom)

Als je een kaartje naar een andere statuskolom wil slepen, dan kan dat door het kaartje even ingedrukt te houden en naar een andere kolom te slepen. Zodra je het kaartje los laat is de status veranderd.

Filteren

Met het filter bepaal je welke kaartjes in je Kanban weergave getoond worden. Wil je bijvoorbeeld alleen kaartjes zien die aan jezelf toegewezen zijn? En wil je afgeronde kaartjes verbergen? Dan stel je dat in door links bovenin de Kanban weergave op het filter icoontje te klikken.

Backlog

Je zit nu in de backlog. Hier zie je alle kaartjes die nog ingepland moeten worden, zoals in onderstaand voorbeeld.

Klik een kaartje open. Je ziet dat je hier, net als op de computer in de backlog, het kaartje kunt vullen met alle benodigde informatie. Je kunt een vervaldatum toevoegen, extra velden invullen en activiteiten, checklists, labels en bijlagen toevoegen. Bovenin het kaartje vind je de knop Inplannen. Hiermee kun je uit een aantal standaard dagen kiezen, of zelf een datum kiezen.