Resources zijn de uitvoerenden van je planning. Resources kunnen je medewerkers, machines en/of ruimtes zijn. Resources koppel je in het planbord aan faseringen. Zo weet je precies welke resource in welke fase beschikbaar is. Omdat een resource een rooster heeft, worden de uren van de resource gekoppeld aan de fase in het planbord. De totale beschikbaarheid van resources op een fase in een dag noemen we de capaciteit. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je resources en resource groepen aanmaakt en hoe je resources archiveert of verwijdert.

Een nieuwe resource kun je simpel en snel toevoegen. Ga in de linker menubalk van vPlan naar Configuratie en klik vervolgens onder het kopje configuratie op Resources. Je komt nu terecht op de pagina waar je resources handmatig kunt toevoegen. Jouw resources die geautomatiseerd vanuit je ERP systeem overkomen, zullen op deze pagina al te zien zijn. Verder zie je op deze pagina twee opties, resources en groepen.

Resources aanmaken

Achter resources zie je het plus teken (+) om nieuwe resources toe te voegen. Geef de resource een naam, eventueel een omschrijving en selecteer een type. Omdat vPlan medewerkers, machines en ruimtes als type resources kent, is het dan ook mogelijk om drie soorten capaciteit aan een fase te koppelen. Zo kunnen eventueel mens, machine en ruimte allen in één fase werken, met elk zijn eigen capaciteit. Geef daarnaast een eventuele startdatum aan. Je vult de einddatum in op het moment dat de resource vanaf die datum niet meer beschikbaar is. Hier kun je ook het rooster van de resource aangeven. Vul per weekdag in hoeveel uren de resource die dag beschikbaar is. Klik op Opslaan om de resource definitief toe te voegen. Je kunt deze resource nu plannen op de dagen waarvan jij hebt aangegeven dat de resource beschikbaar is. In het artikel Capaciteit lees je hoe je je resource koppelt aan een planbord.

Tip

vPlan maakt automatisch voor elke resource een avatar aan met daarin de initialen van de resource op basis van de naam. Je kunt de achtergrond kleur van de avatar aanpassen, maar bijvoorbeeld ook een echte foto uploaden zodat je je resources eenvoudig herkent op het planbord.

Groepen

Om een nieuwe groep toe te voegen, klik je op het plusteken achter groepen. Nu kom je op de pagina waar je de gegevens kunt invullen. Geef de groep een naam en klik op Resource toevoegen om resources aan een groep te koppelen. Het is mogelijk dat resources aan meerdere groepen gekoppeld wordt. Selecteer de resources welke je wil toevoegen aan deze groep. Wanneer je alle resources geselecteerd hebt, klik je op sluiten. Om een resource te ontkoppelen ga je met de cursor naar de avatar van de resource. Er verschijnt een kruis-icoon. Klik op het kruis-icoontje om de resource te ontkoppelen. Om een groep toe te voegen klik je op de button Opslaan.

In het resource overzicht in het planbord is het mogelijk om te filteren op aangemaakte groepen. Ook hebben we een speciale groep weergave waarin je de tijdlijn of lijstweergave kan sorteren op de groepen.

Er zijn twee mogelijkheden om je planning op groepen te ordenen:

Filteren op groepen

Of je nou werkt in de kalender, de tijdlijn, lijstweergave, kanban of allemaal. Overal kun je je planning filteren op een bepaalde groep. Hiervoor open je eenvoudigweg het filter van vPlan die je in elke weergave rechts bovenin de knoppenbalk tegenkomt.

In het filter kun je kiezen van welke groep je de planning wil bekijken door een vinkje te zetten bij een of meerdere groepen.

Klik vervolgens links in je filter op toepassen om de planning te filteren op de geselecteerde groep.

Wanneer een plankaart is toegewezen aan meerdere resources die in verschillende groepen ingedeeld zijn, dan wordt de plankaart getoond ongeacht welke van deze groepen je in het filter aan hebt staan.

Filteren op resource groepen is ook te combineren met andere filters. Zoals filteren op status van de plankaartjes. Wil je weten welke orders de groep Machines nog open heeft staan? Dan filter je op de groep Machines én de status open.

Tijdlijn en lijstweergave sorteren op groepen

De Tijdlijn en Lijstweergave van vPlan kunnen qua weergave bekeken worden op groepsniveau. Dit werkt hetzelfde als het weergeven van je planning op fasen, resources of collectie niveau.
In de menubalk rechts bovenin de tijdlijn en lijstweergave vind je deze optie:

Wanneer je hierop klikt wordt je planning gesorteerd op de door jou ingesteld resource groepen.

Voorbeeld lijstweergave:

Voorbeeld tijdlijn:

Resources archiveren of verwijderen

Wanneer een medewerker uit dienst gaat of een machine wordt afgeschreven, wil je deze archiveren. Je behoudt dan de historie van de resource, maar je komt de machine in je inrichting en huidige planning niet meer tegen.

Om resources te archiveren ga je in de linker menubalk van vPlan naar Configuratie. Klik vervolgens onder het kopje configuratie op Resources. Je komt nu terecht in een overzicht met al je resources. Selecteer een of meerdere resources die je wilt archiveren met de selectievakjes vooraan de regel en klik bovenin op de knop Archiveren.

De resource zal nu uit de lijst verdwijnen, maar ook uit je planbord als de resource daar gekoppeld was. De resource is dan niet meer te kiezen bij je huidige planning, maar is nog wel zichtbaar in de historisch geplande kaartjes en de gebeurtenissen binnen een kaartje.

Wanneer je gearchiveerde resources wilt herstellen, kun je ze zichtbaar maken door bovenin de pagina de filterknop Gearchiveerd in te schakelen. Vervolgens klik je op een van de gearchiveerde resources (niet aanvinken, maar op de titel klikken) om deze te openen en kun je ze dearchiveren, of definitief verwijderen.

Let op

Wanneer je een resource opnieuw beschikbaar hebt gemaakt, moet je hem wel opnieuw aan je planbord inrichting toevoegen.