Stap 2: maak resources aan
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Resources zijn de uitvoerenden van je planning. Resources kunnen je medewerkers, machines en/of ruimtes zijn. Resources koppel je in het planbord aan faseringen. Zo weet je precies welke resource in welke fase beschikbaar is. Omdat een resource een rooster heeft, worden de uren van de resource gekoppeld aan de fase in het planbord. De totale beschikbaarheid van resources op een fase in een dag noemen we de capaciteit.

Omdat vPlan medewerkers, machines en ruimtes als type resources kent, is het dan ook mogelijk om drie soorten capaciteit aan een fase te koppelen. Zo kunnen eventueel mens, machine en ruimte allen in één fase werken, met elk zijn eigen capaciteit.

Een nieuwe resource kun je simpel en snel toevoegen. Ga in de linker menubalk van vPlan naar Configuratie en klik vervolgens onder het kopje configuratie op Resources. In dit menu zie je twee opties, resources en groepen.

Resources

Achter resources zie je het plus teken (+) om nieuwe resources toe te voegen. Geef de resource een naam, eventueel een omschrijving en selecteer een type. Geef daarnaast een eventuele startdatum aan. Je vult de einddatum in op het moment dat de resource vanaf die datum niet meer beschikbaar is. Hier kun je ook het rooster van de resource aangeven. Vul per weekdag in hoeveel uren de resource die dag beschikbaar is. Klik op Opslaan om de resource definitief toe te voegen.

Groepen

Om een nieuwe groep toe te voegen, klik je op het plusteken achter groepen. Nu kom je op de pagina waar je de gegevens kunt invullen. Geef de groep een naam en klik op Resource toevoegen om resources aan een groep te koppelen. Het is mogelijk dat resources aan meerdere groepen gekoppeld wordt. Selecteer de resources welke je wil toevoegen aan deze groep. Wanneer je alle resources geselecteerd hebt, klik je op sluiten. Om een resource te ontkoppelen ga je met de cursor naar de avatar van de resource. Er verschijnt een kruis-icoon. Klik op het kruis-icoontje om de resource te ontkoppelen. Om een groep toe te voegen klik je op de button Opslaan.
In het resource overzicht in het planbord is het mogelijk om te filteren op aangemaakte groepen. Ook hebben we een speciale groep weergave waarin je de tijdlijn of lijstweergave kan sorteren op de groepen.

Tip

In het artikel Resources lees je alles over het sorteren en filteren op groepen.

Nu we de activiteiten en resources hebben aangemaakt, kunnen we beginnen met het aanmaken van het bord.